ALP – Alkalna fotsfataza

Poliklinika Salzer nudi uslugu testiranja alkalne fosfataze (ALP) u svom medicinsko-biokemijskom laboratoriju. ALP je enzim prisutan u različitim tkivima tijela, posebno u jetri, kostima, bubrezima i crijevima. Testiranje ALP-a koristi se za otkrivanje oštećenja jetre, poremećaja kostiju i drugih stanja.

Referentne vrijednosti: Referentni interval za ALP ovisi o dobi i spolu pacijenta. Stručnjaci u Poliklinici Salzer pružit će vam informacije o referentnim vrijednostima koje se primjenjuju na vašu situaciju.

Povišeni nalaz: Povišene razine ALP-a mogu ukazivati na različita stanja, kao što su:

  • Bolesti jetre (ciroza, hepatitis, tumori)
  • Bolesti žučnih puteva (začepljenje žučnih puteva, upala žučnih puteva)
  • Bolesti kostiju (osteomalacija, Pagetova bolest, rak koji se proširio na kosti)
  • Bolesti bubrega
  • Bolesti gušterače

Sniženi nalaz: Snižene razine ALP-a mogu biti povezane s određenim nasljednim poremećajima, pothranjenošću ili nedostatkom cinka, ali vaš liječnik može procijeniti rezultate u kontekstu vaših simptoma i medicinske povijesti.

Čekanje nalaza: Nalaz testiranja ALP-a u Poliklinici Salzer gotov je isti dan, što znači da ćete brzo dobiti informacije o svom zdravstvenom stanju.

Za zakazivanje testiranja ALP-a u Poliklinici Salzer, molimo vas da nas kontaktirate telefonom ili putem naše web stranice. Naš stručni tim pružit će vam podršku tijekom cijelog procesa, uključujući pripremu za testiranje, tumačenje rezultata i preporuke za daljnje korake u liječenju ili praćenju vašeg stanja.