AKCIJA U LIPNJU, povodom “Dana plave zvijezde”

Razne bolesti mogu uzrokovati okultno (prekriveno) krvarenje u stolici. U ranom stadiju bolesti gastrointestinalnog trakta poput karcinoma debelog crijeva, polipi, ulceracije, kolitisi, divertikuli, fisure ne moraju pokazivati uočljive simptome već samo neprimjetno krvarenje u stolici. Klasične metode dokazivanja takvih tragova krvarenja pokazuju nedostatnu osjetljivost i specifičnost, a prije testiranja pacijenta je potrebno podvrgnuti posebnoj dijeti. 

CoproHemoGnost je brzi test za kvalitativno dokazivanje vrlo malih okultnih krvarenja u stolici. Imunokromatografskom metodom dokazuju se prisustvo krvi tj, hemoglobina u stolici. Test je specifičan isključivo za ljudski hemoglobin. 

Nije potrebno provoditi dijetu prije testiranja. Uzorak za ispitivanje ne uzima se za vrijeme menstruacije ( tek 3 dana nakon završenog ciklusa) niti kod pacijenata s hemoroidima koji trenutno krvare kao i kod prisutnosti krvi u mokraći. Prekomjerno uzimanje alkohola, aspirina i vitamina C mogu uzrokovati gastrointestinalnu iritaciju što može imati za posljedicu okultno krvarenje u stolici. Zato 48 sati prije testiranja treba prestati s uzimanjem lijekova i alkohola.